Vis dere, dere som er så forbanna! Vis dere for Viking!

Det har tidligere i år vært snakk om at Viking har hatt som mål å ikke rykke ned denne sesongen, blant andre uttalte Kjell Jonevret at dette var en målsetting definert av det sportslige utvalget, før han ble enig med det samme sportslige utvalget om å forlate klubben. Dette er et mål som er beskjedent for en klubb som er kjent for å ikke samle på femteplasser, men likevel et mål som nok er sånn passe edruelig for den spillergruppen, og ikke minst situasjonen klubben befinner seg i. En tynn stall der man har sett én spiller blitt gitt bort til en konkurrent, man har flere spillere klubben håper blir solgt, man har spillere som er på lån i klubben; uten at det virker å være avklart for hvor lenge, og i tillegg ser det ut som klubben er i ferd må å få enda større økonomiske problemer ettersom publikum også har vendt dem ryggen. Dette skal altså en middelmådig tropp leve med i tillegg til å prestere – nærmest over evne – hver uke. Det er ikke og det blir ikke lett. Etter kamper mot Tromsø (hjemme), Sandefjord (hjemme) og Sogndal (borte) er status: Null poeng og 1-9 i målforskjell. Jeg gjentar: Etter tre kamper mot lag som det er forventet at skal ligge helt nede i bunnen, sammen med Viking, har altså De mørkeblå null poeng, scoret ett og sluppet inn ni. Det er helt utrolig og nesten ikke til å tro, spesielt når man har kampene mot Rosenborg, Odd og Brann i bakhode. I disse tre kampene viste spillerne at det bor noe i laget, at det finnes håp og at de vil gi alt for å holde Stavangers fotballstolthet opp hvor de hører hjemme, noe også publikum responderte på. Det var tegn til dette også mot Tromsø, men mot Sandefjord og Sogndal virket det som den lille luften som har vært i Viking-ballong i år, var brukt opp.

Man må tilbake til 1992 for å finne tilsvarende dårlig poengfangst som i år. Året etter det foreløpig siste seriegullet til Viking ledet Arne Larsen Økland klubben til fire uavgjorte på de åtte første serierundene – så forsvant han ut portene på Stavanger stadion. For å finne dårligere poengfangst må vi tilbake til 1986, året da Viking sist rykket ned. Den gang ble det tre poeng på de første åtte serierundene. Viking er det laget i Norge med flest sesonger på øverste nivå. Viking er et lag som hører til i Eliteserien og alltid skal være på øverste nivå i det norske klatresystemet, likevel hører jeg folk si at Viking hadde hatt godt av å rykke ned, starte på nytt og bygge seg opp igjen. Nei! Viking har ikke godt av å rykke ned. Jeg vil heller si at det siste klubben nå trenger er et nedrykk. Skulle man havne i det uføre det vil være å rykke ned ville man mistet mange av spillerne i dagens tropp, og det inkluderer lokale spillere. Har vi lyst å se Ryerson i Molde eller Haugen til Rosenborg? Nei, selvfølgelig ikke. Rykker Viking ned vil det antageligvis også bli enda vanskeligere å få inn penger. Sponsorene blir mindre gavmilde og publikumstallene kommer til å synke ytterligere – ikke tro at blaserte Stavangerfolk plutselig vender tilbake til Stadion bare fordi Viking begynner å vinne over – eller enda verre, taper mot – lag som Ranheim, Kongsvinger og Jerv. Det skjer ikke. Viking har overhodet ikke godt av å rykke ned så la oss virkelig håpe at det ikke skjer. Men skulle ulykken inntreffe, ønsker jeg i hvert fall at Viking går ned med flagget til topps. La det være unge, sultne og gjerne lokale spiller som gir alt for byen og laget sitt, og som rykker ned fordi de prøvde, men feilet. Ikke la det være et suverent flertall med utlendinger (som mot Sogndal), som har helt andre hensikter for å være i klubben enn å redde en tidligere norsk fotball-kjempe fra å bli degradert.

Det kan se ut som om Stavanger har gitt opp klubben sin, når man ser bilder av Viking stadion på TV. Den mektige stadion i Jåttåvågen er ikke lenger engang halvfull. Det smerter. Men engasjementet er der, bare i en annen form. I stede for å dra på Stadion så lar heller folk frustrasjonen sin tapetsere sosiale medier og kommentarfelt. Folk «spyr» av Viking, skal «aldri sette sin fot på Stadion igjen», synes at «de er en gjeng overbetalte drittunger» og ønsker å sende treneren med første fly tilbake til balløya – der hvor de i hvert fall ikke har peiling på fotball. Engasjementet er der. Folk bryr seg fortsatt, selv om de bruker tid og energi på å poengtere at de ikke bryr seg – på nettet. Hvis vi hadde greid å samle all denne energien som blir generert foran tastaturer på Mac ‘er rundt om i distriktet, på Stadion, ville vi fått en enorm ramme rundt Vikings hjemmekamper. Når folk er lidenskapelige og engasjerte, er veien kort fra å være forbannet Viking til være forbannet med Viking. Min oppfordring til folk er derfor:

Vis dere, dere som er så forbanna! Vis dere på Stadion og vis Viking. Dra frem «Cupfinalen 2001»-genseren, finn det gamle skjerfet, kjøp en eller flere billetter og gjør deg klar til å hytte med knyttneven. La oss sammen sjokkere både Viking og hele fotball-Norge med en stappfull Viking stadion, 16. mai. Tenk hvor forbanna moro det kunne blitt!

«Fotball til folket», sier Eurosport. La oss heller få folket tilbake til fotballen, sier jeg.

Fortid og framtid, Viking for alltid!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s