Fotballdagen

Det er mulig å se fotball på tv, fra en eller annen liga, i et eller annet land, hver dag hele uken hvis man ønsker. Fotball er kanskje noe av det mest tilgjengelige som finnes av underholdning på fjernsynsapparatet om dagen, men hvilken dag passer det å gå på stadion for å se fotball live?

I Norge ønsker man helst at fotballrunden skal spilles i helgen, helst på søndag kl. 18.00. De andre dagene i uken er vi opptatte med jobb, unger som skal på det ene og det andre, å handle, engelsk premier league, engelsk fotball fra lavere divisjoner, eller engelsk cup-fotball. Men på søndag kl. 18.00, når roen etter en helg høyt oppe senker seg eller de ubekvemme tankene om at det i morgen er mandag kommer snikende, passer det perfekt med en runde god gammel dårlig norsk fotball.

Det er mange tanker og spørsmål som svirrer rundt i hodet når man passerer jernbanebroen og vandrer inn mot stadionområde: Hvordan vil vi gjøre det i dag? Hvem spiller fra start? Kommer det mye folk? Kommer det folk i det hele tatt? Virker storskjermene? Virker varmelampene? Virker speaker for en gangs skyld? Det er nerver, spenning, glede og angst som fyller kroppen i det man trør opp trappene og peiler seg inn på sete sitt, sete som for ordens skyld har navnet til sesongkortholderen for denne, eller forrige, eller en annen sesong klistret på seg (enda godt at sete har vært mitt siden stadion åpnet). En ting man uansett blir overbevist om hver gang er at fotball er best live – det finnes ingen tvil.

Det man som regel er mest spent på når man sitter og ser på oppvarmingen, i tillegg til hvordan kampen kommer til å utspille seg selvfølgelig, er hvor mange av de tomme blå setene som får en eier for de neste to timene – en eier som stiller, vel å merke. For noen år tilbake var det en selvfølge at det presset seg inn opp mot 15 000 siddiser på stadion hver eneste hjemmekamp – nå har det blitt en selvfølge at kun halvparten av de som faktisk har kjøpt billett velger å møte opp. Tilgjengeligheten til fotball fra kontinentet har nok sitt å si og ikke minst mangel på gode nok resultater og de store profilene, men det har også vært mye snakk om at det er kampdagene som har skylden for at publikum har uteblitt fra Viking stadion de seneste årene. Kampoppsettet er altfor uforutsigbart, kamper blir flyttet og lørdag, fredag og verstingen mandag, er ikke dager man spiller fotball på – i Norge. Jeg kan være enig i at det er problematisk og irriterende med kamper som flyttes kort tid i forveien (f.eks. Rosenborg-kampen som ble flyttet fra lørdag til en torsdag, forrige sesong) og at torsdag er en dårlig dag å dra fra Tromsø til Stavanger på. Men er det egentlig slik at det kommer mer folk på kamp på søndager enn resten av uken?

Kommende sesong starter Viking – på sine åtte første hjemmekamper – med tilsammen fem søndagskamper, en mandagskamp, en torsdagskamp og noe som ikke har skjedd på en stund; en tirsdagskamp – det skal sies at denne litt uvanlige tirsdagskampen er på fotballens festdag, 16. mai. I forbindelse med dette har jeg sett gjennom Vikings hjemmekamper de siste fem sesongen og funnet frem litt tall som går på de ulike kampdagene og motstandere. Hvilke dager trekker flest folk? Søndag eller andre dager? Hvilke motstandere trekker flest folk? Og som en bonus: hvilke dager sanker Viking mest poeng? Publikumstallene er basert på antall solgte billetter og ikke på hvor mange som faktisk er tilstede.

Er søndagen hellig?

På de siste 75 hjemmekampene til Viking, altså sesongene 2012-2016, har det blitt spilt 39 søndagskamper og 36 kamper fordelt på andre dager (lørdag 16, fredag 8, mandag 5, torsdag 4 og onsdag 3). Antall solgte billetter i snitt for søndagskampene er 9802, mens for de andre dagene, samlet sett, er det 9915. Dette viser at det er en liten andel flere folk som kjøper billett når kampene går på andre dager enn søndagen – fotballdagen. Nå har ingen av de fem siste 16. mai kampene gått på en søndag, men så er heller ikke disse kampene lenger synonyme med at det selges veldig mye mer billetter – faktisk er det bare to 16. mai kamper som sniker seg inn på listen over de ti kampene med flest solgte billetter de siste fem sesongene. Deler vi opp de «andre dagene» ser vi at fredagen har det høyeste snittet med 10926, torsdagen har 10073, onsdag har 9927, mandag 9614 og lørdag 9461. Skal vi gå ukritisk til verks på disse tallene, ser vi jo at ukedagene fredag, torsdag, onsdag og mandag trekker mer folk enn både lørdag og søndag – men fotball skal spilles i helgen. Hvis vi sammenligner litt med glansdagene i ’07 og ’08, tiden da Viking solgte 42% flere billetter i snitt pr. kamp enn i 2016 sesongen, ser vi at heller ikke den gang stikker søndagen seg ut som en klar publikumsfavoritt. Snittet for de 17 kampene som gikk på en søndag var 15405, mens for de andre dagene, mandag, lørdag og onsdag, var snittet samlet sett 16004, på 9 kamper. Det ble altså solgt nesten 4% flere billetter mandag, lørdag og onsdag samlet sett enn på søndagen – fotballdagen. På disse to sesongene solgte Viking opp mot 12 000 sesongkort – pr. sesong. Og til forskjell fra de rundt 6300 som i snitt har kjøpt sesongkort de siste fem sesongene, gikk alle på kamp – hver gang .

Hva med motstandere da?

I Stavanger er vi såpass heldige at vi har hatt flere rivaler som har vært med på å trekke folk til stadion. Brann, Start, FKH og Sandnes Ulf har alle bidratt til fulle tribuner de siste årene og det er disse lagene som peker seg ut som de mest populære motstanderne – sammen med et lag fra Oslo øst.

Sandnes Ulf, med 14282 solgte billetter i snitt på sine 3 visitter, er ikke overraskende det laget som har det høyeste snittet blant gjestene på Viking stadion. Bak gaukene kommer Brann med 11101 (4), FKH 11067 (5), Vålerenga 10434 (5) og Start med 10394 (4). Av lagene som har gjestet Jåttåvågen alle de fem siste sesongene er det FKH (11067), Vålerenga (10434), RBK (9664) og ODD (9320) som topper listen.

Sandnes, Brann og FK Haugesund vil naturligvis ligge helt i toppen, både med tanke på antall bortesupportere som tar turen, men også siden derby stort sett alltid trekker litt flere folk opp av sofaen. Det som kanskje er litt overraskende er at Vålerenga selger såpass, spesielt med tanke på at det har vært ganske så god plass på borteseksjonen når de har gjestet oljebyen de siste sesongene.

Blir det 3 poeng i dag?

De mørkeblå har på sine 39 søndagskamper scoret 1,69, og sluppet inn 1 mål i snitt pr. kamp. Det har blitt 24 seire, 6 uavgjorte og 9 tap. På andre kampdager, samlet sett, har Viking et snitt på 1,42 mål for og 1,3 imot. 14 seire, 11 uavgjorte og 11 tap er fasiten. Det blir 2 poeng i snitt på søndager og 1,47 på de andre dagene. Lørdag er dagen for mål – da både scorer (1,75 mål) hjemmelaget mest og slipper inn (1,6 mål) mest. Tar vi dette som fasit bør de mørkeblå absolutt spille på søndager.

Så?

Ut ifra alt dette ser vi at søndagen ikke selger flere billetter enn andre dager, snarere tvert imot. Dette betyr ikke at søndagen ikke er den beste dagen for fotball, men at folk går på – eller i hvert fall kjøper billett til kamp – stort sett uansett hvilken dag det er. For bortesupportere er det selvfølgelig greit at kampene går i helgen slik at det er mulig å komme seg litt rundt, men for hjemmesupporterne, i hvert fall i Stavanger, ser det altså ut til å ha liten eller ingen betydning hvilken dag kampene spilles på. Når det kommer til motstandere er det ingen overraskelse at de nærmeste rivalene selger best – SULF, Brann og FKH er alle(u)populære i Stavanger. Lar man resultatene på Viking stadion de siste fem sesongene snakke, er det liten tvil om at søndagskamper er favoritten for de mørkeblå. Her er de overlegne i forhold til de andre dagene, samlet sett, og tar i snitt 0,53 poeng mer på søndager enn andre dager.

Kommende sesong starter Viking med fem søndagskamper på de åtte første hjemmekampene, noe som i utgangspunktet da ikke skal bety så mye for billettsalget, men hvis de mørkeblå fortsetter med det poengsnittet de har hatt på søndager de siste fem sesongen, og i tillegg fortsetter den gode bortestatistikken fra i fjor(havnet på tredjeplass på bortetabellen i 2016) – kan man jo håpe at flere finner veien til Jåttå denne sesongen – i hvert fall de som har kjøpt billett.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s